ICT1TN002-43 Työasemat ja tietoverkot – Kotitehtävä (bonus)

Tietoasemat ja tietoverkot ICT1TN002-43 kurssilla kotitehtävän bonuksena oli myös mahdollisuus tehdä vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi.

Koska iMacini on viimeksi varmuuskopioitu 18 päivää sitten, on ihan hyvä muutenkin suorittaa sekin taas jälleen.
Varmuuskopioin iMacin noin kerran kuukaudessa, joskus useammin.

IMAC VARMUUSKOPIOINTI

Koneenani toimii loppuvuoden 2009 iMac, joka pyörittää OSX Mavericksia. Kone on alunperin ostettu OSX Snow Leopardina pyörittävänä koneena, joka on vuosien varrella kokenut  päivityksen OSX Lioniin ja  siitä OSX Mountain Lioniin. Nyt kuitenkin se pyörittää versiota 10.9.1 eli uusinta OSX Mavericksia.

21.01.2014 / 22:10 Koneen avattuani iMac ilmoittaa ruudulla viestin: Ei varmuuskopioita 18 päivään.

Näyttökuva 2014-1-21 kello 22.10.09

Näyttökuva 2014-1-21 kello 22.10.19

Ilmoitukset

Ilmoituskeskus on tuttu juttu iPhonen iOS käyttöjärjestelmästä ja nyt siis tuotu mukaan myös uusimpaan OSX:ään. Lisätietoja aiheesta löytyy täältä http://www.apple.com/fi/osx/whats-new/#notifications Itse hypin ilosta, kun sain kuulla että ilmoitukset tulee myös Mac käyttöjärjestelmään. Ilmoituskeskus myös kerää ilmoitukset haluamistani ohjelmista kuten kalenterista, sähköpostista ja twitteristä. iCloudin eli Applen pilvipalvelun avulla kaikki asettamani ilmoitukset lähetetään iCloudin kautta myös iPhoneen ja iPadiin. 

Ensimmäinen onglema

Jatkaakseni  varmuuskopiointiin painan seuraavaksi ilmoituksessa näkyvää Lisätietoja painiketta. Nappia painamalla aukeaa Macin järjestelmäasetuksien varmuuskopiointi keskus eli Time Machine. Kohtaan ensimmäisen ongelman.  Time Machine ilmoittaa, että ei voinut suorittaa varmuuskopiointia kohteeseen LACIE SHARE. Varmuuskopiointilevyä ei löytynyt.

Näyttökuva 2014-1-21 kello 23.12.12

Ongelmaan löytyy hyvin äkkiä ratkaisu, koska ulkoinen USB:lla toimiva kovalevyni ei ole kytketty virtajohtoon. Kytken kovalevyn virtajohtoon ja painan kovalevyssä olevaa virtapainiketta, että saan levyn herätettyä henkiin.

LaCie Desktop Manager

Kun kovalevyn virta on päällä, ilmestyy työpöydälle LaCie Desktop Manager ikkuna, joka kertoo laitteen tyypin, koon ja kapasiteetin. iMacissani on 1 TB:n kovalevy, joten tarvitsin ainakin 2 TB:n ulkoisen kovalevyn itselleni, jotta saan varmuuskopioitua koko koneen kovalevyn. Ulkoisella kovalevylläni on myös viime kesänä digitoidut kotivideot viimeiseltä 23 vuodelta. Levyltä kuitenkin löytyy vielä 300.41 GB:n verran tilaa.

Näyttökuva 2014-1-21 kello 23.17.36

Ostin kyseisen LaCie Minumus kovalevyn viime kesänä Verkkokauppa.comista hintaan tarjoushintaan 100.00 €. Nyt käytyäni katsomassa Verkkokaupan sivuilta onko heillä vielä mallia myynnissä, niin on mutta hinta onkin nyt 139,90 €. Olen ollut tyytyväinen ostamaani ulkoiseen kovalevyyni, koska edellinen hajosi käsiin ja en saanut palautettua muutamia kriittisia tiedostoja siitä.

Halutessani voin myös Managerin kautta reformatoida levyn uudestaan. Kun ostin levyn formatoin sen aluksi Windows käyttöön testaus mielessä, mutta myöhemmin  formatoin sen Apple käyttöön, koska pääkoneenani toimii iMac.

Time Machine

Suljen Manager ikkunan ja palaan takaisin Time Machine varmuuskopiointi ikkunaan. Time Machine ilmoittaakin, että on varmuuskopioinut tänään klo 23.36 kovalevylle uusimman kopion.

Time Machine aloittaa välittömästi varmuuskopioinnin osoittamaani kovalevyyn, kun Time Machine on kytketty päälle. Itse pidän Time Machinen kokoajan päällä, joten riittää vain että kytken virrat päälle kovalevystä niin TM hoitaa hommansa itse.

Näyttökuva 2014-1-21 kello 23.43.02

Nyt seuraa koko Time Machinen jännittävin osuus ja se miksi TM on juuri sen niminen kuin on. Nimittäin aikamatkustus on vaivatonta Macilla ja se on hauskaa.
Valitsen ylävalikkoriviltä kohdan Time Machine – Siirry Time Machineen.

Näyttökuva 2014-1-21 kello 23.51.07

Avautuu galaksinen Time Machine, mistä pääsee tarkastelemaan kaikkia kovalevylle tehtyjä varmuuskopioita. Vanhin varmuuskopiointini löytyy joulukuulta 2013 ja uusin tänään. Aikaikkunoiden välillä voi hyppiä ja halutessaan tätä kautta voi myös palauttaa varmuuskopioita.

TimeMachine1

TimeMachine2

Youtubesta löytyy kattavampia ohjeita Time Machinen käyttöön, mutta näin itse toimin kun haluan varmuuskopioida Macini kovalevyn muualle.

Sammutan ulkoisen kovalevyni virran ja nyt voin hyvissä mielin mennä nukkumaan, kun tiedän että koneeni on jälleen onnistuneesti varmuuskopioitu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s