Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-43 : Kotiläksy

Kotitehtävänä oli Xubuntun polttaminen live CD:lle ja sen käynnistäminen/testaaminen jossain koneessa.

Polttamiseen ja testaukseet käytetyt koneet:

Poltto

iMac_specs

Ulkoinen levyasema:

Samsung optinen levyasema SE-208DB

Testaus

Vuonna 2005 ostettu Toshiba Satellite A100-570

Alunperin kone pyörittänyt WIndows XP Home Editionia, mutta pikkubroidini, joka opiskelee ICT-asentajaksi Stadin ammattiopistossa on tuunaillut rautaa siten, että koneessa pyörii nyt Ubuntu ja vanha kovalevy on vaihdettu alkuperäisestä seuraavaan: SEAGATE SATA 500GB/5400rpm.

Tiedoston lataus

Aloitin prosessin siten, että Tero Karvisen sivulta osoitteesta http://terokarvinen.com/2013/aikataulu-–-tyoasemat-ja-tietoverkot-ict1tn002-43-kevaalla-2014 nappasin linkin, mistä latautuu koneelle 32-bittinen Xubuntu Desktop ISO tiedosto. Macilla lataus kesti noin 3 minuuttia.

iMac optinen asema

iMacini oma optinen asema lakkasi toimimasta, kun Apple päätti poistaa kokonaan sisäänrakennettujen optisten asemien ajurit viimeisimmän käyttöjärjestelmä päivityksen aikana. Se aiheutti jonkun aikaa harmaita hiuksia, mutta ostin myöhemmin Windows 8.1 läppäriäni varten ulkoisen levyaseman ja hyväksi onnekseni se pelittää myös iMacillani.

Polttoprosessi

Koska työkoneenani toimii  OSX 10.9.1 pyörivä iMac Googletin avustusta levykuvan polttamiseen, koska en ollut tätä aikasemmin tehnyt polttamista tällä tavalla. Löysinkin hyvän ja perusteellisen ohjeen täältä: http://wiki.ubuntu-fi.org/Levykuva

Kun Xubuntun tiedosto oli ladattu onnistuneesti linkistä koneelle avasin Lounchpadin kautta Levytyökalu -ohjelman.

Lounchpad

Asetin levyasemaan tyhjän CD:n ja sen tiedot (TSSTcorp CDDVDW SE208DB) ilmestyi hetken kuluttua levytyökalu -ohjelman valikkoon. Valitsin sen ja painoin ikkunan ylävalikossa näkyvää Polta nappia.

levytyokalu1

Seuraavaksi avautui ikkuna, josta valitsin levylle poltettavan levytiedoston.
Etsin lataukset valikosta lataamani Xubuntun ja painoin Polta.

poltaxubuntu

Sitten lähti iloisesti polttaminen käyntiin ja tämä prosessi kesti noin 15 minuuttia.

polttoprosessi

Kun polttaminen oli suoritettu ilmestyi viesti ”Polttaminen onnistui”. En ehtinyt pahaksi onnekseni ruutukaapata viestiä.

Seuraavaksi lähdin testaamaan polttamaani levyä toisella koneella.

————————————————————————————————

Live CD:n testaus

Otin esiin testausta varten vanhan romu Toshiba -läppärin, joka on vuosien varrella kohdannut ainakin kahteen otteeseen uudistuksen.

Käynnistin läppärin ja asetin levyasemaan polttamani CD:n. Painoin F2 painiketta ja PhoenixBIOS Setup näkymä tuli näkyviin. Valitsin sieltä Boot välilehden ja painoin F10 painiketta (save and exit)

BIOSsystemMenu1 BIOSsystemmenuBoot

Ruutuun ilmestyi vielä ikkuna, jossa luki että oletko varma asettamistasi asetuksista ja haluatko jatkaa? Vastasin kyllä ja hetken kuluttua kone käynnistyi uudelleen ja ruudulle ilmestyi Xubuntun tausta lataus palkeineen.

xubuntu

Hetken odottelun jälkeen ruudulle ilmestyi Welcome ikkuna ja nyt vaihtoehtona oli, joko kokeilla tai ladata kokonaan Xubuntu koneelle. Valitsin Try Xubuntu. Tässä vaiheessa olin jo todennut, että koneen touchpad toimii.

tryxubuntu

Apua internet ei toimi!

Ensimmäisenä kävin asettamassa Wifin päälle. Ylävalikosta vasemmalta valitsin Settings -> Network Connections.

managenetworkconnections

Valitsin Network Connections ikkunasta Wireless välilehden ja painoin Add painiketta, joka avasi Edit wireless connection näkymän. Vaihdoin Connection name kohtaan Viitaset ja siirryin Wireless Security välilehdelle.

Wireless Security välilehdellä asetin Security kohtaan WEP 40/128-bit key (Hex or ASCII) ja kirjoitin Key kenttään kodin langattoman netin salasanan.

connectingwifi

Sitten ilmestyi ruudun oikeaan yläkulmaan Wifin merkki ja tarkistin vielä pudotusvalikosta, että kaiken pitäisi olla oikein.

wifiworking

Mahtavaa se toimii!

Avasin nettiselaimen ja kaikki näytti toimivan oikein. Mahtavaa pääsin tarkastelemaan omaa portfoliotani.

netissa

Loppu kommentit

Aluksi olin hyvin skeptinen koko Xubuntun suhteen ja olin jo luovuttamassa koko homman kun tuntui, että Xubuntun polttaminen live CD:lle ei suju kunnolla iMacillä. Mutta onneksi en luovuttanut ja suoritin koko prosessin loppuun asti.

————————————————————————————————————————————

Lähteet

Linkki Xubuntun lataukseen: http://terokarvinen.com/2013/aikataulu-–-tyoasemat-ja-tietoverkot-ict1tn002-43-kevaalla-2014

Hyvä apuri Mac käyttäjile, jotka haluavat polttaa Xubuntun levylle: http://wiki.ubuntu-fi.org/Levykuva

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s