Työasemat ja tietoverkot ict1tn002-43 Kotiläksy 2 / viikko 5

Tee ja raportoi:

  • Mitä sovelluksia käytät ja etsi ohjelmille vastineet Linuxista. Mieluiten vapaat ja paketinhallinasta löytyvät vastineet
  • Asenna tarvitsemiasi vapaita ohjelmia 3 kpl Linuxille ja tee niillä asioita, joita yleensä teet koneella
  • Raportoi kokonaisten tehtävien ratkaisuja

Käytetyimmät sovellukseni

ohjelmat

Selaimet

Käytän kahta nettiselainta, koska kummatkin sisältävät yksittäisiä mukavuuksia. Safaria käytän useammin, koska pidän erityisesti Safarin lukija-tilasta, missä voi lukea mm. uutissivuja ns. dokumentti muodossa.

Näyttökuva 2014-1-25 kello 18.30.45

Lapsinikkareilta onnistuu vaikka hydrokopteri tai kello, Maija Alto HS Lukija-tilassa luettuna

Google Chromea käytän silloin kun tarvitsen sitä sen laajennuksien vuoksi, joita tarvitsen kun haluan katsoa videoita selaimella.

Musiikki

iTunesilla varmuuskopioin iPhonen ja iPadin ja kuuntelen satunnaisesti musiikkia. Musiikkia kuuntelen kuitenkin enemmän Spotifylla, koska olen Spotifyn suurkuluttaja ja maksava asiakas.

Adobe julkaisuohjelmat

Omaa ammattitaitoani ylläpitäen pyrin viikottain tehdä jotain Adoben ohjelmilla. Bridgeä käytän tiedostojen organisoimisessa ja avainsanojen laatimisessa. inDesign taas on taitto-ohjelma, jolla taitan mm. esitteitä ja lehtiä. Illustratorilla teen vektorigrafiikkaa. Photoshop on ehkä kaikkein eniten näistä neljästä käytössä. Olen harrastanut kuvankäsittelyä alakoulu ikäisestä saakka.

MS Office

Word on käytössä todella usein ja minulla on Excel listat elokuvistani ja vinyyleistäni. PowerPointia käytän harvemmin, mutta sitäkin tarvittaessa.

——————————————————————————

Linux vastineet sovelluksille

Aivan ensimmäiseksi boottaan live cd:ltä jälleen Xubuntun testikoneeseen, jotta pääsen tarkastelemaan mitä ohjelmia on tarjolla Linuxin sovelluskaupassa.

Kun Xubuntu on onnistuneesti otettu testikäyttöön levyltä koneeseen, käyn asettamassa langatoman internetyhteyden päälle ja avaan sovelluskaupan lähempää tarkastelua varten.

Selain vastineet

Ensiksi lähden tutkimaan selain tarjontaa sovelluskaupasta. Linuxissa nettiselaimena toimii Firefox, joka olisi minulle hyvä vastine Chromelle, koska laajennus jota tarvitsen toimii myös Firefoxilla.

Huomaan, että sovellus kaupassa on myös Chromium Web Browser niminen selain. Googlaan sovelluksen tiedot ja katson mitä sovelluksesta kerrotaan. Chromium on avoimen lähdekoodin verkkoselainprojekti. Merkittävimmät erot Chromen ja Chromiumin välillä ovat puuttuvat elementit Chromiumista kuten automaattinen päivitystoiminto, ohjelmistolisenssin hyväksymisvaatimus, käytön seuranta ja flash playerin sisältäminen selaimessa.

Googlen tuottama osa Chromiumista julkaistaan BSD-lisenssillä, eli vapaalla ohjelmistolisenssillä. (kts. lähteet kirjoituksen lopusta)

Grafiikkaohjelmien vastineet Linuxille

Xubuntussa oli valmiiksi asennettuna kuvankäsittelyohjelma Gimp, jota olen joskus hieman kokeillut. Gimp on markkinajohtaja Aboben Photoshopin vapaa korvaaja. Gimpin hyviä puolia on se, että ohjelma toimii useissa käyttöjärjestelmissä, kuten Linuxissa, Windowsissa ja Mac OS X:ssä.

Itselläni tulee mieleen Gimpistä vanha Photoshop 7.0 joka julkaistiin vuonna 2002. Juuri PS 7.0 oli ensimmäinen kuvankäsittelyohjelma johon tutustuin, joten jos käyttäisin Linux -konetta päivittäisessä käytössä ja haluaisin muokata kuvia ottaisin Gimpin käyttöön.

Googlettamalla löysin open source vastineen inDesign sovellukselle. Scribus sovellus tukee ammatillisten julkaisujen ominaisuuksia, kuten värierotteluja: CMYK-ja spot-värejä, ICC värihallintaa ja monipuolista PDF luomista.

Löysin googlettamalla myös vastineen grafiikkaohjelma Illustatorille. Inkscape on open source vektorigrafiikkaohjelma, jonka suurin ero kilpailijoihinsa on se, että se käyttää SVG:tä (Scalable Vector Graphics) tiedosto formaattinaan.

Toimisto-ohjelmien vastineet Linuxille

MS Officelle löytyy todella hyvä avoimen lähdekoodin sovelluspaketti nimeltä LibreOffice. Ohjelmisto sisältää kuusi ohjelmaa: tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta-,esitysgrafiikka-, vektorigrafiikka- ja tietokantaohjelman sekä matemaattisten kaavojen muokkausohjelman.

Sovelluspaketti on kattava ja hyvä vastine MS Officelle. LibreOffice avaa ja tallentaa myös Officen Wordin, PowerPointin ja Excelin tiedostoja.

Musiikin toisto Linuxilla

Googlettamalla löysin vastineen iTunesille, sellaisen kuin Subsonic. Sovelluksen ulkoasun muistuttaa hyvinkin paljon iTunesia ja sovelluksella voi myös synkronoida musiikin iPhoneen, Windows Phoneen ja Androidiin. Todennäköisesti tämä olisi musiikintoisto softa, jota käyttäisin jos olisin Linux käyttäjä.

Spotifyn kohdalla löytyy heidän sivuiltaan tieto, että ovat kehittäneet Spotifyn myös Linuxille, mutta sitä ei ole mahdollista kuunnella ilmaiskäyttäjänä. Itse kun olen maksava asiakas, ei tästä olisi haittaa minulle. (kts. lähteet kirjoituksen lopusta)

————————————————————————————————————————————————————

Kolmen vastineen testaus

Päätin lähteä testaamaan graafiikkaohjelmia, ja asensin testikoneeseen: Scribus sovelluksen ja Inkscapen. Gimp oli valmiiksi asennettu. Halusin lähtee testaamaan juuri näitä sovelluksia, koska graafisen suunnittelijan ammatissa tulisin tarvitsemaan näitä sovelluksia, jos ei olisi muita vaihtoehtoja.

Gimp

USB-tikullani on kuva, jonka haluan muuttaa painokelpoiseksi. Tiedän nyt siis jo sen, että kuva on RGB väreissä ja kuvanresoluutio on korkeintaan 180 pixel/inch. Kuvan resoluutio pitäisi kasvattaa 300 dpi kokoon ja muuttaa värit CMYK muotoon, jotta kuva olisi painokelpoinen. 180 dpi riittäisi siinä tapauksessa, jos kuva menisi digipainoon painettavaksi. Mutta nyt kuvittelen, että kuva olisi tarkoitus painaa offsetilla isoa kuvakirjaa varten.

Kun Gimpin avaa ilmestyy ruudulle kummallinen laatikko, missä on Gimpin valikot. Photoshopissa kyseinen valikko loogisesti ruudun ylälaidassa. Painan file ->open ja valitsen kukka kuvan.

Aivan ensimmäiseksi lähden etsimään, että mistä voin muuttaa kuvan resoluution. Painan hiiren oikeaa painiketta avatakseni valikot. Koska olen hieman Gimpiä joskus käyttänyt, tiedän että tällä tavalla saa esiin lisää muokkaus valikoita.

Koska en itse löytänyt oikeaa kohtaa, googlasin “how to change image resolution on Gimp?” Törmäsin todella typerään ratkaisuun, nimittäin tämän sivuston mukaan pitäsi laskimella laskea itse resoluution koko. Löysin kuitenkin, että resoluutio muutetaan Gimpissä valikon kohdasta Scale Image.

gimp2

Koska en voi uskoa, että muka tarvitsisi laskea kuvan resoluution muutos itse laskimella, laitan X ja Y resolution kohtiin 300.000 pixel/inch. Kuvan leveys muuttuu 219.46 mm kertaa korkeus 164.59 mm, joka on aivan okein.  Tällä tavalla myös Photoshopilla muutetaan kuvan resoluutiota.

Seuraavaksi googlasin, että miten voin vaihtaa kuvan RGB:stä CMYK väriavaruuteen. Erään keskustelun mukaan pitäisi ensiksi ladata Separate plugin Gimppiin.

Lataan pluginnin, jonka löysin tältä sivulta: http://www.blackfiveservices.co.uk/separate.shtml

Koska huomaan, että koko pluginnin asentaminen vie aikaa aivan liikaa, en lähde nyt enempää muokkaamaan kuvaa. Mutta väriavaruuden muuttaminen pitäisi olla kuitenkin mahdollista Gimpillä, tosin se on tehty huomattavan vaikeaksi toteuttaa.

Inkscape

Lataan ensin Inkscapen koneelle Software Centerin kautta. Kun sovellus on onnistuneesti latautunut koneelle avaan sen ja totean, että graafiselta käyttöliittymältään InkScape muistuttaa etäisesti CorelDraw sovellusta.

gimp3

InkScape tuntuu jo huomattavasti paremmin toteutetulta sovellukselta kuin Gimp. Oleelliset toiminnot on selkeesti ja valikkorivi sijoitettuna tyypillisesti ylälaitaan ja sivuilla on työkalut. Tallennan tekeleeni nähdäkseni miten sovellus tallentaa vektorigrafiikoita.

File – Save as ja tallennusikkuna avautuu. Mielenkiintoni kohdistuu erityisesti tiedostomuotoihin, mihin Inkscapella voi tallentaa. Listalla on niin tuttuja kuin tuntemattomiakin tiedostomuotoja. Tärkeimmä kuitenkin löytyy kuten SVG, EPS ja PDF.

Inkscape yllätti käyttöliittymän helppoudellaan. Ehkä lataan sovelluksen myös Windows läppäriini, koska sovellus on myös mahdollista ladata Windowsille ja Macille.

Scribus

Lataan ensin Scribus sovelluksen koneelle, joka jostain syystä kesken kaiken lopetti asennuksen ensin, mutta kun laitoin uudelleen lataukseen Software Centerin kautta niin lataus onnistui.

Avaan ohjelman ja ensiksi avautuu New Document ikkuna. Heti ensimmäiseksi kiinnitän huomiota Document Layout valikkoon, missä on graafisesti kuvilla näytetty minkälaisia taittoja voi luoda Scribusilla. Kiva lisä, koska InDesignilla sama asia on esitetty erilailla ja hyvin teknisesti.

scribus1

Kokeilen luoda kaksipuolisen A5  dokumentin, missä on asetettu marginaalit jokaiselle kulmalle ja 3 mm leikkausvarat. Dokumentti aukeaa ja näyttää aivan oikein asettelultaan.

Huomaan heti että tämä sovellus vaatisi minulta pitkäjänteistä opettelua, koska ensiksi oli vaikea löytää työkalua millä sijoitettaisiin tekstiä dokumenttiin. Samoin en löytänyt mistä voin suurentaa fontti kokoa.

Siirryin sisällön pähkäilystä dokumentin tallennukseen. File – Export – Save as PDF ja aukeaa PDF tallennus ikkuna. Ikkuna muisuttaa lähestulkoon samanlaiselta kuin inDesignissa. Tärkeimmät asetukset kuten: Resoluutio, Väriavaruus, Pre-Press mistä asetetaan tulosteeseen mm. leikkuumerkit ja ylivuotomerkit.

scribus

InDesign on huomattavasti mukavampi käyttää, mutta jos opettelisin käyttämään Scribusia voisin todennäköisesti tehdä taittotyötä myös sillä sovelluksella. Käyttöliittymältään kuitenkin sovelluksissa on paljon samaa.

Loppu kommentit

Kaikille käyttämilleni sovelluksille löytyy Linuxin sovelluskaupasta ilmaiset vastineet ja kokeiltuani Adoben ohjelmien vastineita vakuutuin, että ainakin Inkscape on helppo oppia. Scribus ja erityisesti Gimp vaatisi pitempää opettelua ja kokeilua sovelluksen kanssa.

Mutta koska olen saanut koulutuksen ja käyttänyt työssä Adoben julkaisuohjelmia, en tule lähitulevaisuudessa vaihtamaan niitä sovelluksia mihinkään muuhun, vaikka olisivat kuinka ilmaisia.

————————————————————————————————————————————————————

Lähteet

Kotiläksyn ohje: http://terokarvinen.com/2013/aikataulu-–-tyoasemat-ja-tietoverkot-ict1tn002-43-kevaalla-2014#comment-20612
ja http://terokarvinen.com/2013/aikataulu-tyoasemat-ja-tietoverkot-ict1tn002-42-syksy-2013

Chromium: http://fi.wikipedia.org/wiki/Chromium

Scribus: http://www.scribus.net/canvas/Scribus

Inkscape: http://www.inkscape.org/en/

LibreOffice: http://fi.libreoffice.org

Subsonic: http://www.subsonic.org/pages/index.jsp

Spotify for Linux: http://news.spotify.com/us/2010/07/12/linux/

Gimp ohjeita: http://www.gimp.org/tutorials/Lite_Quickies/

Gimp Q&A: http://askubuntu.com/questions/114858/how-to-convert-image-to-cmyk-in-gimp

Gimp Separate plugin: http://www.blackfiveservices.co.uk/separate.shtml

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s