TYÖASEMAT JA TIETOVERKOT ICT1TN002-43: Kotiläksy 3

28.1.2014 Linux tunnilla saatiin uusi kotitehtävä:

Kokeile kolmea itsellesi uutta komentoa tai lippua (ks ‘man -k hakusana’ ja ‘man komento’). Valitse kokeiluun komentoriviohjelmia, ei graafisen käyttöliittymän ohjelmia.

Tehtävänä on myös opetella ulkoa ja perusteellisesti komentoja, jotka löytyvät täältä: http://terokarvinen.com/command_line.html

———————————————————————————————————————————————

Käynnistän Xubuntua pyörittävän testikoneen ja avaan terminaalin auki. Koska komentorivi komennot on minulle täysin uusi juttu, ja en tiedä nyt, kuin tunnilla käydyt komennot. Ohjeiden mukaisesti kuitenkin kirjoitin terminaaliin man -k ja hakusanaksi ssh ja painoin enter.

ssh

‘man’ komento tarkoittaa manuaalia, opin sen viime tunnilla. -k komentoa en vielä kuitenkaan sisäistä täysin, että mitä se tarkoittaa, mutta kyllä senkin varmaan viisaammat minulle kertoo ja selittää.

Komentoriville ilmestyi nyt siis ssh komennon manuaalit. Valitsen kokeiluun komennon ssh-agent ja painan enter. Komentoriville ilmestyy jotain koodia, mistä en kylläkään ymmärrä yhtikäs mitään. Olisi ehkä parempi kokeilla, jotain mistä ymmärtäisi paremmin.

Uusi yritys

Kirjoitin komentoriviin clear, että kaikki edelliset komennot poistuivat. Xubuntu on siitä asti, kun latasin sen testikoneeseen huutanut ruudulla ilmoituksen muodossa, että pitäisi päivittää jotain. Päätin kokeilla komentoa man -k update tämän johdosta ja katsoa, että löytyisikö jotain komentoa suoraan päivitykselle.

update manager

Manuaalista löytyy komento ‘update-manager’ päätän kokeilla sitä ja katsoa mitä tapahtuu. Komennolla avautui Update Manager ikkuna, mahtavaa! Nyt voin painaa vain Install Updates. Oletin kuitenkin, että update olisi tapahtunut suoraaan komentoriviltä, ilman erillistä ikkunaa graafisessa käyttöliittymässä.

Poweroffia kehiin

Kun päivitykset on kaikki suoritettu ja kone käynnistetty uudelleen jatkan kokeilua komentorivikehotteella.

Kirjoitan komentoriville ‘sudo poweroff ja katson mitä tapahtuu. Seuraavaksi komentorivi pyytää salasanaa. Kirjoitan asettamani salasanan kenttään ja painan enter.

poweroff2

Komento selvästi tietenkin sammutti koneen. Hyvä, koska nyt en halua enempää Linuxilla leikkiä.

Loppukommentit

Olen tottunut kaiken tekemään ns. graafisissa käyttöliittymissä ja vahva visuaalisuuteen tottunut ajattelutapani menee todennäköisesti kovalle koetukselle nyt, kun komentorivejä aloitetaan opettelemaan. Olen kateellinen kaikille luokkatovereilleni, joille tämä osuus on päivän selvää ja helppoa.

Ehkä tämä aukeaa minullekin paremmin, kun kokeilen vaikka päivittäin. Kokeilin myös Windows 8.1 läppärilläni avata terminaalin ja sitten muistinkin, että viisaat luokkatoverit kertoivat aikaisemmin, että voin unohtaa täysin Windowsin oman terminaalin, koska se ei toimi laisinkaan samalla tavalla kuin Unix systeemien terminaalit.

Macin terminaali toimii kuten muutkin, joten mac käyttäjänä tulen todennäköisesti harjoittelemaan enemmän komentorivejä sillä.

Olo on ollut viime aikoina lähestulkoon samanlainen, kuin eräänkin elokuvan kohtauksessa:
https://www.youtube.com/watch?v=dFUlAQZB9Ng

—————————————————————-

Lähteet

http://terokarvinen.com/2013/aikataulu-–-tyoasemat-ja-tietoverkot-ict1tn002-43-kevaalla-2014

http://www.cyberciti.biz/faq/shutdown-ubuntu-linux-computer/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s