TYÖASEMAT JA TIETOVERKOT ICT1TN002-43: Kotiläksy 4

Tehtävänanto oli seuraavanlainen:

Etsi ja asenna kolme itsellesi uutta komentoriviohjelmaa. Tee haku ja asennus paketinhallintaohjelmalla komentokehotteesta. Kokeile kutakin ohjelmaa niiden pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

Tee unelmien ‘apt-get install’ -rivi, eli rivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi kerralla.

Aiheuta lokiin merkinnät yhdestä onnistuneesta ja yhdestä epäonnistuneesta tai virheellisestä tapahtumasta. Analysoi nämä lokirivit, eli selvitä perusteellisesti jokaisen lokirivin kohdan merkitys tai tieto siitä, että jonkin kohdan merkitys on epäselvä.

—————————————————————————————————————————————————————

Jälleen aloitan tehtävänannon käynnistämällä Xubuntua pyörittävän testikoneen. Avaan terminaalin ja ensimmäiseksi kirjoitan komentoriville: sudo apt-get update, joka päivittää koneen ohjelmistot. Sudo pyytää pääkäyttäjän salasanan tätä komentoa kirjoittaessa. Kirjoitan salasanan ja painan enter.

sudo_update_psw

 

Kun päivitys on suoritettu, komentorivillä lukee viimeisellä rivillä Done.

wikipedia2text

Seuraavaksi painan ctrl+l, että komentorivi tyhjenee edellisistä riveistä. Kirjoitan komentoriville apt-cache search command line wiki ja katson mitä tulee vastaukseksi. Tällä komennolla siis haetaan hakusanalla komentokehotteesta ohjelmia.

Haku löytää vaikka mitä ohjelmia, mutta valitsen viimeisen hakutuloksen: wikipedia2text – displays Wikipedia articles on the command line. Eli ohjelmalla tulisi pystyä lukemaan Wikipedia artikkeleita komentokehotteessa.

search_wiki

 

Kirjoitan komentoriville sudo apt-get install wikipedia2text. Jälleen sudo pyytää salasanaa ja kirjoitan sen komentoriville ja painan enter. sudo apt-get install komento asentaa haluamani sovelluksen koneeseen.

Kirjoitan komentoriville wikipedia2text ja komentoriville ilmestyy kiva käyttöohjeistus wikipedia2text ohjelmalle.

wikipedia2text

Kokeilen -r komentoa, eli kirjoitan komentoriville wikipedia2text -r. Kuvittelin että tällä komennolla aukeaa satunnainen (random page) wikipedia artikkeli, mutta komentoriville tulee teksti: No browser found.

wikipedia2text_nobrowser

Kokeilen muitakin toimintoja ja en saa millään komennolla printattua tulosta. Kärsivällisyyteni pettää ja siirryn asentamaan toisen komentoriviohjelman testausta varten.

Twidge

Kirjoitan komentoriville apt-cache search email ja komentoriville ilmestyy jälleen lista sovelluksista. Valitsen listalta kokeiluksi twidge nimisen Twitter client ohjelman. Kirjoitan komentoriville sudo apt-get install twidge ja salasanaa pyydetään jälleen ja kirjoitan sen. Enteriä painamalla asennus alkaa, joka kestää vain hetken.

twidge_search

 

Asennuksen onnistuttua avaan ohjelman kirjoittamalla komentoriville twidge. Tulee virheilmoitus ja pyyntön että suorittaa twidge asennuksen.

Kirjoitan komentoriville twidge setup ja tulee ohjeita twidgen asennukseen. Ohje pyytää kirjoittamaan nettiselaimeen komentorivillä olevan url osoitteen. Kopion osoitteen ja sijoitan sen web selaimen kenttään.Osoite vie Twitterin sivulle, missä Twidge pyytää lupaa käyttää käyttäjän twitter tunnusta. Kirjoitan kenttiin tunnukseni ja salasanani ja annan luvan twidgelle.

twidge_authorize

 

Luvan annettuani antaa twidge minulle pin koodin, joka minun pitää kirjoittaa komentoriville Authorization key kohtaan. Kun olen kirjoittanut koodini komentoriville painan enter. Komentorivi ilmoittaa, että twidge on onnistuneesti valtuuttettu,onnistuneesti asennettu ja on valmis käytettäväksi.

Kirjoitan komentoriville jälleen twidge ja komentoriville ilmestyy ohjeistus twidgen käyttöön. Kirjoitan riville twidge lscommands ja painan enter. Komentolistaa twidgessä käytettävät komennot.

twidge_commands

 

Katson vielä komennolla twidge update -help miten komentoa käytetään.

twidge_update_help

 

Kirjoitan riville twidge update ”Trying twidge for the first time” Twidge kuitenkin antaa virheilmoituksen, että ei onnistu löytämään serveriä.

Ja taas kärsivällisyyteni ei riitä pitempää pohtimista sovelluksen kanssa, joten asennan kolmannen komentorivi ohjelman koneelle.

Links

Googlaan tällä kertaa ”komentoriviohjelmat” ja löydän keskustelun dawn.fi sivustolta aiheesta: http://dawn.fi/keskustelu/t/f-124/203491

Päätän ladata suoraan keskustelussa mainitun nettiselaimen links, mikä ilmeisesti toimii komentorivillä. Kirjoitan nyt siis komentoriville sudo apt-get install links ja painan enter. Salasanan kirjoitettuani painan uudelleen enter, että lataus lähtee rullaamaan.

Latauksen onnistuttua kirjoitan komentoriville links. Komento avaa links ohjelman komentoriville, jonka ns. ensimmäinen sivu näyttää tältä:

links_

Painan ESC jonka jälkeen painan mitä vain näppäintä, että ruudulle ilmestyisi jotain. Päädyn Bookmark manager kohtaan, mihin testaan kirjoittaa URL kenttään oman portfolioni osoitteen.

portfolio_links_url

Ja nytkin en kyllä ymmärrä ollenkaan, miten tällä ohjelmalla pitäisi toimia.

Lopputulos testauksessa oli se, että en päässyt yhdenkään testaamani ohjelman kanssa tekemään niille tarkoitettuja varsinaisia tehtäviä. Asennukset onnistuin tekemään komentorivillä, mutta muu muuttuikin jo itselleni täydeksi hepreaksi.

—————————————————————————————————————————————————————

Unelmien apt-get install rivi

Minun unelmani ovat niin kalliita ja suljetun lähdekoodin ohjelmia, joten ensiksi poistin sudo apt-get purge komennolla kaikki graafiset ohjelmistot, jotka latasin koneelle, kun raportoin edellisen kotitehtävän.

Kun softat on onnistuneesti poistettu kirjoitan komentoriville: sudo apt-get install scribus|inkscape|gimp ja ohjelmat latautuivat koneelle onnistuneesti.

—————————————————————————————————————————————————————

Loki merkintöjen analysoiminen

Ensimmäiseksi lisään toisen käyttäjän koneelle komennolla sudo useradd mylene. Tämän jälkeen asetan käyttäjälle salasanan komennolla sudo passwd mylene. Nyt komentorivi pyytää kirjoittamaan uuden UNIX salasanan.

adduser

Kirjoitan komentoriville cd /var/log jotta pääsen näkemään log tietoja. Laitan vielä perään komennon ls, että tulisi listaa eri log tiedostoista.

logs1

Kirjoitan komentoriville less auth.log.1. Avautuu log -tiedosto, jota lähden analysoimaan. Logissa lukee kohdilla Feb 2 14:55:03, että olen onnistuneesti lisännyt uuden käyttäjän mylene ja ja asettanut salasanan käyttäjälle.

syslog1

Logissa viimeisellä rivillä kohdassa Feb 2 15:10:33 on kohta: gnome-keyring-daemon [2070]: couldn’t set environment variable in session: The name org.gone.SessionManager was not provided by any .service files.

syslog2

Googlasin, että mitä tämä tarkoittaa koska en osannut itse tätä analysoida muuten kuin, että  gonome-keyring-daemonia ei pystytä asettaa ja jotakin tiedostoa ei saada millään palveluiden tietoihin.

Löysin seuraavilta sivuilta vähän tietoa asiasta. https://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME_Keyring ja https://ask.fedoraproject.org/en/question/31309/error-message-about-session-manager-at-start-of-session/ ja http://en.wikipedia.org/wiki/GNOME

Ymmärrykseni riittää juuri ja juuri siihen, että Gnome on jokin joka varastoi salasanat, avaimet, todistuksen ja tekee ne saataviksi ohjelmille.

Googlaamalla lisää tulee tietoa, että Gnome on osa GNU Projektia (Network Object Model Enviroment), eli on Linuxin graafinen työpöytäympäristö.

—————————————————————————————————————————————————————

Loppukomentit

Sudo komennolla ohjelmien asentaminen on helppoa, mutta vaatii paljon tekemistä itseltäni, että ymmärtäisin miten komentoriviohjelmia käytettäisiin järkevästi.

Log -tiedostojen analysoiminen osoittautui haasteelliseksi erityisesti silloin, kun pitäisi tutkia virheellisiä toimintoja.

—————————————————————————————————————————————————————

Lähteet:

http://terokarvinen.com/2013/aikataulu-–-tyoasemat-ja-tietoverkot-ict1tn002-43-kevaalla-2014

http://dawn.fi/keskustelu/t/f-124/203491

https://wiki.archlinux.org/index.php/GNOME_Keyring

https://ask.fedoraproject.org/en/question/31309/error-message-about-session-manager-at-start-of-session/

http://en.wikipedia.org/wiki/GNOME

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s