Jos on toivoa, toivo on prole-luokassa

Vapaiden ohjelmistojen liikkeen GNU -projektin ja Free Software Foundation perustaja Richard Stallman saapui 11. helmikuuta 2014 Helsinkiin, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun järjestämään Happy Hacking Day -tapahtumaan kertomaan vapaudesta. Vapaudesta tehdä tietokoneella mitä itse haluaa. Vapaus, joka on meiltä viety kun käytämme ohjelmistojättien tuotteita.

Stallmanin ideologian mukaan ihmisen tulisi vapaasti saada kehittää ja levittää ohjelmistoja. Hänen pitkä saarna keskittyi hyvin perusteellisesti ensin, mitä erilaisia vapauksia ihmisellä tulisi olla tietokonetta käyttäessä ja mitä vapauksia on viety ohjelmistojättien tuotteiden käyttäjiltä.

Erityisesti Stallman arvosteli Microsoft Windowsia ja Applen OSX:ää haittaohjelmiksi, jotka rajoittavat radikaalisti käyttäjiltään ohjelmistojensa käyttöoikeuksia ja kalastelevat käyttäjien tietoja surutta kyselemättä käyttäjältä lupaa tietojen saantiin. Stallmanin mukaan ihmisten tulisi päästävä irti noista haittaohjelmien kahleista ja kannattaa vapaita ohjelmistoja.  Hänen mielestään näiden haittaohjelmien käyttäjät ovat idiootteja, koska ovat luovuttaneet vapautensa näille jäteille. Olen tietoisesti antanut käteni kahlittavaksi kauan sitten, koska minulle on henkilökohtaisesti tärkeää, että haluamani sovellukset toimivat parhaiten ja näyttävimmin haluamassani käyttöjärjestelmässä. Olen siis Stallmanin mielestä idiootti.

Stallman mainitsi kuitenkin George Orwellin Vuonna 1984 teoksen saarnassaan, joka sai minut miettimään asiaa syvemmin, koska olen lukenut kirjan useasti. On pelottavaa, että meiltä rajataan vapauksia ja se onnistutaan verhoamaan niin hyvin, että emme edes huomaa menettämäämme vapautta. Meidän tulisi suojella vapauttamme kaikin keinoin, ja Stallmanin mukaan parhaiten vapautta vaalisi kannattamalla juuri vapaita ohjelmistoja ja kääntämällä selkänsä haittaohjelmille.

Skeptisyyteni GNU:ta ja Linuxia vastaan on alkanut rapistua, siitä lähtien kun aloitin opiskelun HAAGA-HELIAssa. Stallman painotti erityisesti saarnansa keskivaiheilla olla sekottamatta GNU:ta Linuxiin ja toisinpäin. Stallman arvosteli myös Linuxin luojaa Torvaldsia hänen pragmaattisuudestaan, koska toisaalta hänen käyttöjärjestelmänsä tukee vapaata softaa, mutta toisaalta kuitenkin kiteytyttää suljettua lähdekoodia järjestelmäänsä.

Kuvailen Stallmanin puhetta saarnaksi, koska aika ajoittain hänen puheensa muistutti etäisesti amerikkalaisen tv-evankelistan saarnalta. Hauskaa olikin, että Stallman itse aivan puheensa lopussa puki päälle “saarnaajan” asun ja levykkeestä tehdyn sädekehän hän asetti päähänsä ja esitteli vielä asiansa tiivistetyssä muodossa.

Stallmanin puhe sai minut miettimään vapauttani ja yksityisyyttäni, ja kyseinalaistamaan entistä enemmän ohjelmistojättejä.

Mutta olenko valmis irtautumaan kahleista? Voin vastata rehellisesti, että en ole ja siksi olenkin idiootti omasta vapaasta tahdostani.

Kirjoittaja on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun opiskelija.

Otsikko on lainaus George Orwellin teoksesta vuonna 1984. 1. Osa Luku 7, WSOY Suomennos: Oiva Talvitie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s